Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is goed voor het milieu en je portemonnee. Vandaar dat ze inmiddels op zo’n 2 miljoen Nederlandse huizen liggen. Met de stijgende energieprijzen kun je de investering er gemiddeld tussen 3 en 5 jaar uit hebben. Daarna heb je gratis stroom van je eigen dak!

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Hieronder leggen wij het verschil uit.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne (‘poly’) en monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen.

Polykristallijne panelen zijn meestal blauw, en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is rustiger en meestal zwart, wat minder opvalt. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Volgens velen is dat de mooiste oplossing.

Daarnaast is nog een andere belangrijke verdeling te maken, namelijk tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen.

Wat zijn glas glas zonnepanelen?

Bij traditionele glas-folie panelen bestaat de voorkant uit glas en de achterkant uit een kunststof folie. Dat is anders bij glas op glas zonnepanelen. Bij dit recentere type zitten de zonnecellen ingesloten tussen 2 lagen gehard glas. Dankzij die dubbele laag glas zijn de zonnecellen beter beschermd. Dit type zonnepaneel behoort tot de nieuwe generatie. 

De voordelen van glas-glas zonnepanelen zijn een langere levensduur, er is minder sprake van degradatie. Hierdoor heeft het paneel een hogere opbrengstgarantie. Zo verdien je de meerkost van zo’n glas-glas paneel makkelijk terug.
Door de glas-glas samenstelling zijn de zonnecellen als het ware beter verpakt. Dit maakt deze panelen sterker en stabieler. Je kunt er dus langer mee doen, omdat ze beter bestendig zijn tegen alle weersomstandigheden, vocht en chemicaliën. Volgens de fabrikanten brengen deze panelen 25% meer opbrengst op dan de traditionele PV-panelen zoals glas-folie.
Glas-glas is een stuk duurder dan de andere soorten. Het is echter ook erg rendabel waardoor je de investering snel weer hebt terugverdiend. De hogere aanschafprijs is dus te rechtvaardigen omdat je het meer dan alleen gaat terug verdienen.

Wij bieden zowel glas-folie als glas-glas zonnepanelen aan. Ons aanbod stemmen we altijd af op uw wensen! Vraag vrijblijvend een gratis offerte aan voor meer informatie.