Waarom is het onderhoud van zonnepanelen belangrijk?

Het plaatsen van een zonnepanelensysteem is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden, zodat je zeker weet dat ze jaar na jaar optimaal blijven presteren. De levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 15 en 25 jaar. Je haalt het maximale uit de levensduur wanneer je de zonnepanelen regelmatig laat onderhouden. 

Houd het rendement hoog

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, wil je natuurlijk dat deze optimaal functioneren. Het meeste vuil spoelt van de zonnepanelen af wanneer het regent, maar toch blijft er nog vuil achter. Dit blokkeert de receptoren, waardoor je zonnepanelen minder energie opvangen en opslaan. Het rendement van de zonnepanelen daalt hierdoor met 2% tot 3% per jaar. Door de zonnepanelen regelmatig te onderhouden, houd je de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen constant en presteren je zonnepanelen optimaal.

Zonnepanelen. Tegenwoordig zijn deze opwekkers van duurzame energie niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De panelen liggen bij veel mensen en bedrijven op het dak en er zijn tal van zonneparken. Het aandeel zonne-energie neemt dan ook altijd nog flink toe. Met zonnepanelen investeer je in een beter milieu. En door de steeds minder hoge prijzen verdien je die investering meestal ook relatief snel terug: je bespaart namelijk direct op je energierekening.

Voordelen zonnepanelen

  • De salderingsregeling: de afname bij de leverancier en teruglevering van energie worden dankzij deze regeling tegen elkaar weggestreept (salderen of vereffenen). Blijkt nu op je jaarnota dat meer betaald hebt dan je heb afgenomen, dan krijg je net als normaal het te veel betaalde geld terug.
  • Lever je meer zonne-energie terug dan dat je afneemt bij de energieleverancier? Dan ontvang je van je leverancier een terugleververgoeding voor de elektriciteit die je extra teruglevert.
  • Je kunt in 2022 de btw die je betaalt over aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst.
  • Lagere energierekening: je wekt je eigen duurzame energie op.
  • Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en gaan wel 25 jaar mee.
  • De zon is een duurzame energiebron.
  • Je woning wordt meer waard.
  • Je kunt de panelen meeverhuizen, waardoor jouw nieuwe woning meer waard is.

Waarom zonnepanelen?

Waarom zou je zonnepanelen op je dak leggen? Zonnepanelen in Nederland… wat leveren die nou op met zo weinig zon? Nederland is niet het meest zonnige land, maar ook in Nederland kun je prima stroom opwekken met zonnepanelen. Ook bij bewolkt weer wek je namelijk energie op met een zonnepaneel. Een zonnepaneel wekt zo’n 240 kWh per jaar op. Dit hangt wel heel erg af van de plaatsing, de schakeling, het rendement, het soort systeem, de omvormer, de hoek waarin de panelen staan, mate van ventilatie en uiteraard de mate van zoninstraling. Ook de regio waarin je woont is bepalend voor hoeveel zonne-energie je opwekt. In het westen van Nederland, langs de kust, is de opbrengst het hoogst door de hogere globale straling. Hoeveel jouw zonnepanelen opwekken, kan daarom best afwijken van de gemiddelden.

Beste zonnepanelen

Wat de beste zonnepalen zijn voor jouw situatie, hangt af van een aantal factoren. Wat is de ligging van jouw dak? En wat voor soort zonnepanelen wil je aanschaffen? Wil je juist goedkopere zonnepanelen of juist wat duurdere en een hoger rendement? Zonnepanelen hebben allemaal verschillende voordelen, nadelen en prijzen, maar hebben allemaal hetzelfde doel: de warmte van de zon omzetten in elektriciteit. Vraag via ons offertes aan en maak een vergelijking. Zo vind je snel de beste zonnepanelen voor jouw situatie.

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren kun je zelf doen of aan vakman overlaten. Indien je de zonnepanelen zelf wilt installeren, moet je rekening houden met een aantal zaken en je er bewust van zijn dat het aanleggen van een zonnepanelen een ingewikkelde klus is. Bij sommige installaties kan brand ontstaan, met als gevolg: blijvende schade aan jouw huis. Sluit je de kabels niet goed aan, dan kan het zijn dat het omzetten van zonlicht naar energie niet optimaal verloopt: je loopt daardoor dan duurzame energie mis. Let ook op de hellingsgraad van het dak en de plek van de omvormer. De panelen mogen niet te dicht bij de rand liggen. Zorg er ook voor dat je een oplossing hebt voor obstakels, zoals een schoorsteen of dakkapel. Zonnepanelen installeren is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een monteur in te schakelen; de btw die je betaalt over deze installatie kun je ook weer terugvragen aan de Belastingdienst.